Moja teta si je zadnjič pri hoji na stopnicah zvila gleženj. Ker ima moja teta nekoliko preveč kilogramov, je bilo pomembno, da izbere pravilno metodo zdravljenja, da si ne bo gleženj samo še poslabšala.

Na voljo so različne opornice za gleženj. Najbolje je, da se pred tem pogovorimo z fizioterapevtom ali zdravnikom. Imamo različno velike gležnje in  vrsta poškodbe je prav tako lahko zelo različna od primera do primera. Lahko izbiramo med elastičnimi opornicami za gleženj, ki se uporabljajo za blažje poškodbe gležnja. Lahko izberemo opornice z zaponkami. Te opornice imajo trdnejšo strukturo kot elastične opornice za gleženj. Imajo zaponke za pritrjevanje, kar omogoča večjo stabilnost in prilagodljivost. Opornice z zaponkami se uporabljajo pri zmernih do hujših poškodbah ali pri rehabilitaciji po operaciji gležnja. Moja teta pa je dobila oziroma so ji svetovali, da si izbere poltrde opornice za gleženj. To so opornice z ojačanimi stranskimi ploščami, kar je bilo za mojo teto idealno. Poltrde opornice za gleženj zagotavljajo visoko stopnjo stabilnosti in omejitve gibanja. Sicer se uporabljajo pri resnejših poškodbah, kot so zlomi ali močne vezi. Moja teta sicer ni imela tako hude poškodbe, ker pa je imela preveč kilogramov, je vsak korak na poškodovano nogo bil precej boleč. Da ne bi prišlo pri hoji še do dodatne poškodbe, je fizioterapevt predlagal poltrde opornice za gleženj. Kmalu se ji je stanje začelo izboljševati in je poltrde opornice zamenjala z elastičnimi. Te so ji omogočile več gibljivosti.

Hodila je tudi na fizioterpijo in razgibavanje, da je zdravljenje potekalo hitreje. Moja teta je najraje plavala. Plavanje ji je prav tako pripomoglo, da je bil gleženj manj boleč. Ker si je zvila gleženj na stopnicah pred hišo, smo se odločili, da ob stopnice namestimo ograjo oziroma držalo. Tako sedaj lahko varneje hodi po stopnicah, ker se z eno roko drži stabilnega držala.

Pri poškodbi je pomembno, katere opornice za gleženj izberemo