Poročna obleka predstavlja zelo pomemben sestavni del vsake poroke. Zelo pomembno je, da se bosta poročni obleki ženina in neveste stilno ujemali ter da se bosta mladoporočenca v njih tudi dobro počutila. Poročna obleka pomeni še posebno težko in pomembno odločitev za bodočo nevesto. Pomembno je, da pri izbiri svoje poročne obleke upoštevate svoje želje ter tudi telesne mere, ki bodo v mnogočem odločale o tem, katera poročna obleka bi vam kar najbolje pristajala. Poročna obleka je tudi kar precej velik finančni zalogaj, ki nikakor ni zanemarljiv. 

Velikokrat se zgodi, da so želje prevelike in niso usklajene z realnimi finančnimi zmožnostmi. V vseh teh primerih je treba upoštevati realne možnosti in se jim kar najbolje prilagoditi. Le malokrat se zgodi, da mladoporočenca nimata finančnih omejitev pri izbiri poročne obleke. Pri načrtovanju poroke morata mladoporočenca upoštevati tudi še kopico ostalih stroškov, ki so potrebni za izvedbo tega nadvse pomembnega in tudi svečanega dogodka. V primeru, da nevesta želi, da bo njena poročna obleka dolga in tudi zelo razkošna, se mora zavedati, da bo cena temu primerna. Velikokrat lahko doseže zelo visoke vrednosti, ki presegajo finančne možnosti povprečnih mladoporočencev. 

V takih primerih je dobro razmisliti tudi o tem ali ne bi bilo morda boljša izposoja poročne obleke namesto nakupa. Poudariti velja, da tudi izposoja poročne obleke ni ravno poceni. Poročna obleka, ki si jo izposodite, ponavadi dosega do petdeset odstotkov cene, ki bi jo odšteli za njen nakup. Nekateri se vseeno raje odločijo za nakup, nato pa poročno obleko prodajo po nekoliko nižji ceni od nakupne. Na ta način lahko prihranijo kar nekaj denarja. Tako si mladoporočenca zagotovita nižjo ceno poroke in obenem tudi nekaj več denarja na začetku skupne poti, ki jima bo prišel še kako prav ob najemu ali nakupu stanovanja ter nakupu opreme.